Paris!!

Lördag: så härligt och vakna upp och känna att man har semester😊 trots att Paris inte bjudit på solsken och värme är det en härlig stad.
Jag älskar dessa gamla byggnader och alla vackra detaljer på fasader, balkonger och tak.
Idag hade vi bestämt att vi skulle se Camps Elysees och Triumfbågen. Vi tog Metron dit och kom upp alldeles vid Trumfbågen och precis då kom regnet... på med regnjackorna för även om väderapparna sa uppehåll litade vi inte på dom.
Även här var det säkerhetskontroll innan vi gick ner i gången som leder till byggnaden.
Vi valde att inte ta oss till toppen då vi varit uppe i Eiffeltornet och nu regnade det oxå.
Byggnaden är värd och se om man nu är på plats. Det går ganska snabbt och titta runt. Det häftigaste som killarna tyckte är rondellen utan filer som går runt Triumfbågen. Sen gick vi neråt Champs Elysees och fönstershoppade😊 vi var in i några bilaffärer bara för att se lyxen🌟🌟
Vi stannade till och fikade... dyrt! Men man kan inte förvänta sig något annat på den gatan. Vi åt även lunch och jämfört med den middag vi fick igår var denna så god! Det var tomt på allas tallrikar😊
Vi vandrade fram till pont Alexandre lll en vackert utsmyckad bro.
Sen gick vi vidare till Placa de Concorde
Vilket pappa kom ihåg som en cirkulationsplats som nu blivit den rörigaste korsning jag någonsin sett!! Men vi såg ingen olycka trots bilister, cyklister och gångtrafikanter möttes.
När vi var där och gick bort mot Louvren kom det många polisfordon vissa kravallutrustade. Så det kändes att något var på gång. Vi gick in vid Tuilerierna och stannade för en fika. Innan vi gick fram till Louvren och såg en vacker park och en enorm byggnad som vi läste oss till att den byggts under ca 800 år. Det var bara en timme tills stängning och det började kännas i våra kroppar att vi gått långt så vi kanske tar ett besök där imorgon.
Vi tog oss tillbaka till lägenheten och gjorde oss klara för middag. Ikväll gick vi till våran favorit restaurang Le Suffren och vi blev inte besvikna.
Nu ligger jag mamma och Jonte i lägenheten och dom andra är vid Eiffeltornet och jag har sett bilder att dom åkt högst upp!!
Galet😬 det är ju så högt!!


Paris!!

Fredag: vaknade upp till en solig morgon här i Paris. Jonas och jag gick och köpte färskt bröd i en butik nära lägenheten.
Sen när vi precis var på väg ut kom det en regnskur.
Planen för idag va Invalid domen där Napoleon ligger begravd och sen ta oss till Notre Dame. Vi gick och vi gick stannade på ett ställe och åt lunch, det är ju lite roligt att man sitter på trottoaren och äter.
Vi gick vidare och kom fram till Notre Dame, det är en imponerande byggnad med vackra glasmålningar. Det är stort säkerhetspådrag runt alla sevärdheter så det tar lite tid att komma in för dom kollar alla väskor och ryggsäckar och scannar fickor. Men det känns bra med tanke på vad som har hänt.
Efter Notre Dame tog vi en fika och bestämde att vi åker till Sacre couer. Ner i underjorden och på något sätt ( med hjälpa av Jonas och pappa) tog vi oss dit.
Vi kom först in på dom riktiga turiststråken när vi gick upp mot byggnaden. Sen tornade den upp sig vilken byggnad! Så vacker. För Notre Dame är inte vacker men mäktig och vacker inuti. Men Sacre couer är en vacker byggnad med långa trappor upp och grönska och en häftig utsikt. Tydligen finns det en linbana man kan åka upp istället för att gå i trapporna men det såg vi först när vi kom upp😄
Killarna tyckte inte en till kyrka var så speciellt rolig!!och undrade om jag gillar kyrkor jättemkt. Förklarade för dom att när man kommer till andra länder finns det vissa sevärdheter som man "måste" se. Så nu blev det tre kyrkbyggnader på en och samma dag😂
Sen gick vi till konstnärskvarteren och såg det. Vi tog oss neråt från höjden och hittade en restaurang som låg på en liten gata och såg mysig ut. Maten var inte alls bra smaklös och köttet var skuret åt fel håll. Vilken miss! Jaja, man måste stöta på några dåliga restauranger under tiden oxå.
Sen tog vi tunnelbanan tillbaka, det är ett riktigt häftigt system! Förstå när dom byggde det med alla förbindelser hit och dit. Upp och ner massor av trappor och gångar. En liten miss i beräkningen när vi kom till slutstationen men hem kom vi!
En lång dag till ända😊 med mycket intryck och historia!


Paris!!

Torsdag:
Klockan ringde 04.00! vart är jag? Vem ska upp nu?
Sen klarnade det! Är ju på hotell på Arlanda och det är ju familjen som ska upp för vi ska till Paris!!
Vi gick ner och åt frukost med mamma och pappa som oxå ska med.
För är det något vi lärt oss så är frukost och sömn så viktigt inför en resa.

Väl på Arlanda gick det smidigt och checka in. Vi kom ombord på planet och får då höra att det är flygledarstrejk i Paris och våran starttid är framflyttad från 7.15 och ca 40 min framåt, tur att vi har stora barn som förstår och har tålamod.
Vi lyfte och flygresan gick jättebra.

Vi kom fram till Charles de Gaulle därifrån tog vi taxibuss till lägenheten där vi ställde in väskorna för vi hade inte tillträde förens 15.00. Så vi gick till en restaurang och fick i oss lunch, mkt gott! Sen frågade vi killarna vad dom ville göra och dom ville se Eiffeltornet. Vi gick dit. Jag, Jonas, Alex och Jonte tog trapporna upp. Sen åkte Jonas och Alex hela vägen upp till toppen! Vi andra stannade på andra våningen😊
Vilken underbar utsikt det är!

När vi sett det vi ville var klockan efter 15, och vi gick tillbaka till lägenheten och vilade. Det kändes att vi varit uppe tidigt.
Jag mamma och Jonas gick och handlade frukost och lite snacks.
Sen vilade vi lite till för att gå ut och äta middag. Vi hamnade på en trevlig restaurang i närheten av lägenheten. Till förrätt beställde vi in sniglar! Killarna provade men det var ingen hit😉 men vi andra åt med god aptit! Maten var oxå riktigt god där.
Vi tog en sista sväng förbi Eiffeltornet och se det i mörkret, det är en riktigt maffig konstruktion speciellt i mörkret när den är upplyst!
Vi somnade ovaggat igår kväll....


RSS 2.0